Svenska Svartkruts Skytte Federationen

Välkommen... 


...till Svenska Svartkruts Skytte Federationen (eller i dagligt tal ”3SF”). En organisation för svenska svartkrutsskyttar.

Vad vi gör?


Jo, vi skjuter med både en- och två-handsvapen, laddat med svartkrut. Reglerna för detta skytte är internationella, med samma namn på de olika klasserna över hela världen, precis som inom sportskyttet.


Svartkrut är föregångaren till dagens moderna krut och har funnits i 600 år, minst. Därmed är alltså de äldsta vapnen lika gamla. Nu skjuter vi inte med fullt så gamla vapen, faktiskt är de flesta vapnen nytillverkade kopior av historiska förebilder. För övrigt ett villkor för att de ska godkännas i tävlingar enligt 3SF's skjuthandbok. Det finns även klasser för originalvapen, där dock deltagarantalet inte är lika stort som i replikaklasserna.

Tävlingskalender


Här hittar du årets tävlingar, både nationellt såsom internationellt.

Tävlingsresultat


Här kan se och ladda ner dina tävlingsresultat.

Bli medlem du också


Endast 350 kr/år. Olycksfall- och ansvarsförsäkring ingår

Oldstyle_2019
EM_UNGERN_2019
Screenshot 2021-07-26 at 13.39.46
IMG_20190504_104246

Om SSSF


Medlemskapet i 3SF är individuellt, föreningar och klubbar är endast anslutna. Varje medlem har rösträtt på årsmötena, som avhålls i samband med SM, och rätt att närvara personligen. Vid årsmötena väljes även en svensk representant till den internationella svartkrutsorganisationen MLAIC (Muzzle Loaders Association International Committee). 

Det finns en styrelse (federationsstyrelsen) med ledamöter spridda över landet. Styrelsen arbetar i medlemmarnas intressen, (antalet medlemmar är ca 1.500 st). Styrelsens arbete utgörs helt på frivillig basis och under sin fritid.

Arbetsområden såsom säkerhets- och vapentekniska frågor, tävlingsprogram, kontakter med utländska skytteorganisationer med mera. 

Det årliga tävlingsprogrammet omfattar alltid landsdelsmästerskap, S-V-Ö och N samt SM. Med de nordiska grannländerna tävlas varje år i ett NM som arrangeras omväxlande av Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vartannat år går ett EM ute i Europa och vartannat är ett VM någonstans i världen. Dessutom anordnas lokalt flera tävlingar om året.